Deeltijdontslag geeft recht op gedeeltelijke transitievergoeding

By:
Posted: september 25, 2018
Category: Arbeidsrecht

Goed nieuws voor mensen die worden geconfronteerd met een deeltijd ontslag. Op 14 september 2018 heeft de Hoge Raad bepaald dat werknemers wiens arbeidsduur wordt verminderd recht hebben op een gedeeltelijke transitievergoeding.

Tot nog toe was het onduidelijk of een werknemer daarop aanspraak kon maken. De wet voorziet niet in deze situatie. De Hoge Raad heeft aan de onduidelijkheid een einde gemaakt door te bepalen dat een werknemer wiens arbeidstijd blijvend voor meer dan 20% wordt verminderd recht heeft op een transitievergoeding naar evenredigheid.

Het maakt daarbij niet uit of die vermindering plaatsvindt door een gedeeltelijke beëindiging van de arbeidsovereenkomst, een ontslag gevolgd door een nieuwe arbeidsovereenkomst voor minder uren of op grond van een aanpassing van de arbeidsovereenkomst. Het moet daarbij wel gaan om een door omstandigheden gedwongen vermindering van de arbeidstijd. Bijvoorbeeld bedrijfseconomische omstandigheden of een blijvende gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid.

Mocht u hierover meer willen weten belt u met Hans Nillesen, 020 6236721.